Zelfactualisatie

Zelfactualisatie 

Dit is een prachtige tijd om aan zelfactualisatie te doen. Waar sta ik, wat wil ik en waar ga ik naar toe. Zoek ik meer zingeving, een betere performance, leiderschap ontwikkeling of meer verbinding met mijn potentieel of identiteit. Wil ik verder groeien dat is de vraag die je aan jezelf moet stellen en hoe kan ik daar het beste zelf aan meewerken.  Om jezelf beter te leren kennen bied ik als coach een subliem coach programma wat direct naar diepere lagen van jouw persoonlijkheid en identiteit gaat.

Zelfactualisatie gaat over naar het volgende niveau gaan en de beste zijn die we kunnen zijn om betekenis te geven aan ons leven – iets waar iedereen naar streeft, al dan niet bewust.

Wat is zelfactualisatie precies?

Dit is de drive om ons begrip en wijsheid van ons volledige potentieel en onze capaciteiten te ontwikkelen.  Het is de wil om te groeien en te kiezen om bepaalde dingen vanuit een ander, positiever perspectief te zien. Het is deze zelfactualisatie die we in het leven nodig hebben om ons vervuld te voelen en het gevoel te hebben dat we als persoon groeien en ontwikkelen.

De kenmerken van zelfactualisatie

1 Op een bekwame manier de realiteit waarnemen: in staat zijn om met een gebalanceerde en acceptabele benadering te zien wat er met je gebeurt en wat er om je heen gebeurt.

2 Het vermogen om jezelf en anderen te accepteren: onszelf begrijpen op een niet-veroordelende manier, evenals de mensen om ons heen.

3 Waarderend zijn voor het leven: waarderen wat het leven is in al zijn fouten en glorie – in je eigen leven, het leven van anderen en zelfs de natuur om je heen.

4 Het vermogen om diepe en betekenisvolle verbindingen te creëren: relaties creëren die betekenis en diepte brengen; ons helpen groeien en meer inzicht geven in de essentie van verbinding met anderen.

5 Begeleiding volgen van onze waarden en innerlijke doelen: dat gevoel van leven volgens wat je voelt dat bij je past; te weten dat je op een pad bent dat je ultieme doel van geluk en vervulling weerspiegelt.

6 Het vermogen om je emoties op een duidelijke en bevrijdende manier uit te drukken: je zelfverzekerd en positief uitgelijnd voelen met de manier waarop je jezelf uitdrukt die jou en de mensen om je heen ten goede komt.

Op welke manieren kan ik zelfactualisatie aanmoedigen?

Zelfactualisatie lijkt misschien moeilijk om te doen, vooral als we door moeilijke tijden gaan of als we negatieve gewoonten hebben opgepikt over hoe we over onszelf denken en wat er om ons heen gebeurt. Juist in deze tijd is aan te moedigen om te groeien en de mentaliteit te creëren om je beste zelf te worden.

Stop met jezelf te vergelijken met anderen

We hebben allemaal de neiging om dit te doen, maar het is een gewoonte die ons niet dient. Begrijp dat we allemaal op onze eigen unieke reis zijn en dat het niet uitmaakt waar andere mensen zijn in vergelijking met ons. Zodra je dit belangrijke besef hebt gemaakt, kun je vrij zijn om van je levenspad te genieten als het avontuur dat het werkelijk is. Het gaat over je eigen vooruitgang, niet die van iemand anders. Zelfactualisatie is begrijpen dat je vanuit een standpunt kijkt, onafhankelijk van andere mensen.

De kracht van je mentaliteit begrijpen

Je hebt misschien het gevoel dat je slechte humeur de oorzaak is van andere mensen of externe omstandigheden waar je geen controle over hebt, maar het is eigenlijk hoe je ervoor kiest om op omstandigheden te reageren. Je hebt de mogelijkheid om je aan te passen omdat je mentaliteit ongelooflijk krachtig is. Als je ervoor kiest om dingen in je voordeel te zien, hoe negatief het ook lijkt, kunt je veel gemakkelijker groeien.

Jezelf leren liefhebben

Je hebt dit misschien al een miljoen keer gehoord, maar jezelf volledig accepteren is de enige manier waarop je de beste versie van jezelf kunt zijn. Dit betekent dat je zowel je sterke als je zwakke punten accepteert. Het is vanaf deze plek dat je echt op een authentieke manier door de wereld kunt bewegen – het gaat over het creëren van gemoedsrust over jezelf en het wegwerken van deze negatieve versie die je hebt verzonnen.

Zelfactualisatie is belangrijk Life coach Marko de JongWeet dat de reis nooit voorbij is

Zelfactualisatie is weten dat je nooit echt stopt met groeien – je zult nooit perfectie bereiken en dat is oké, want daar gaat het niet om in het leven. Het leven gaat over het continu groeien van onszelf, onze kennis en onze perspectieven. Zodra je dit accepteert, wordt het gemakkelijker om te ontspannen en het geluk te bereiken dat je verdient.

De reis naar zelfactualisatie is dus eigenlijk de reis naar empowerment. Het gaat erom de negatieve perspectieven die we over onszelf hebben aangenomen aan de kaak te stellen en bereid te zijn de dingen anders te zien. Alleen vanuit deze ruimte kunnen we een leven leiden dat echte betekenis, vervulling heeft en ons bewust is van ons volledige potentieel en onze mogelijkheden.

Zelfactualisatie volgens Wikipedia

Zelfactualisering of zelfactualisatie is het zich verder willen ontwikkelen dan de basisbehoeften die voorkomen in de piramide van Maslow. Er wordt uiting gegeven aan de behoefte mogelijkheden optimaal te benutten, het beste uit zichzelf te halen.

Volgens Abraham Maslow voldoet het gedrag van de zelf-geactualiseerde of psychisch gezonde mens aan een aantal criteria:[1]

 • Tolereren onzekerheid en nemen de realiteit efficiënt waar
 • Accepteren zichzelf en anderen voor wat ze zijn
 • Spontaan in gedrag en gedachten
 • Probleem-centrisch in plaats van egocentrisch
 • Heeft gevoel voor humor
 • Is zeer creatief
 • Bestand tegen het aannemen van waarden en gedrag omdat het wordt verlangd door de cultuur, hoewel niet expres onconventioneel
 • Bezorgd om het welzijn van de mensheid
 • Kan de eenvoudige ervaringen van het leven diep waarderen
 • Diepe, bevredigende interpersoonlijke relaties aangaan met een paar mensen, in tegenstelling tot veel contacten
 • Kijkt objectief naar het leven

Mocht je ene keer een sessie willen plannen om aan je eigen zelfactualisatie te gaan werken, neem gerust contact op.

Gratis kennismakingssessie

Geheel vrijblijvend plan ik graag een persoonlijke kennismakingssessie met jou! Als coach luister ik graag naar jouw hulpvraag en je kunt dan gelijk met mij kennismaken. Ik vertel jou dan over mijn programma en met welk doel we jou gaan ontwikkelen. Tijdens dit gesprek krijg ook al een aantal mooie tips mee die je gelijk in de praktijk kunt gaan toepassen.

Plan een gratis kennismakingssessie

Groet
Coach Marko de Jong
www.markodejong.nl

Meer over life coaching
Meer over business coaching

Logo naar bedrijfspagina Marko de Jong Coaching

LinkedIn naar bedrijfspagina

 

 

 

Zelfactualisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven