Keuzes maken

Keuzes maken

Keuzes maken! Hoe maak jij de beste keuzes? Vraag je in beginsel eens af wat het doel van keuzes maken is. Wat is jouw doel van keuzes maken? Een keuze is een besluit wat jij neemt! Dus keuzes maken is besluiten nemen! Mensen moeten keuzes maken of je het wilt of niet en als je geen keuze maakt is dat ook een keuze. Je hebt recht om te kiezen wat jij wil? Want je hebt een vrije keuze! In sommige gevallen is dat natuurlijk niet zo, maar bij 90% van de bevolking wel.

En wat is voor jou een bewuste keuze?

Keuzes maken en vooruitgang Marko de Jong coachingWaarop baseer jij keuzes maken

Waar baseer jij je keuzes? Ik heb hieronder een lijstje gemaakt van een aantal mogelijkheden die er zijn om maar aan te geven hoe mensen keuzes, dus besluiten nemen. Wat elke keuze die je maakt is een besluit om het op een bepaalde manier te doen. Maar jog even dit, er is natuurlijk geen oordeel over keuzes omdat je daar helemaal vrij in bent. Waar je niet vrij van bent zijn de gevolgen van je keuze maken heeft. Want elke keuze die je maakt heeft een gevolg! Of laten we zeggen dat het ook een vervolg krijgt.

Maak je bewuste of nog onbewuste keuzes?

 • Keuzes maken die mij vooruitbrengen
 • Keuzes maken om te overleven
 • Keuzes maken die je afweegt aan je omgeving
 • Keuzes maken op basis van mijn gezondheid
 • Keuzes maken vanuit mijn ratio
 • Keuzes maken op basis van mijn gevoel en intuïtie
 • Keuzes maken op basis van manipulatie
 • Keuzes maken op basis van emoties en angsten
 • Keuzes maken op basis van beperkende overtuigingen
 • Keuzes maken gericht om mijn doel te bereiken
 • Keuzes maken op basis van liefde voor de ander
 • Keuzes maken op basis van liefde voor mezelf
 • Keuzes maken op basis van mijn verlangen
 • Keuzes maken op basis van mijn comfortzone
 • Keuzes maken op basis van mijn verleden
 • Keuzes maken om je financieel te verrijken
 • Keuzes maken om ondernemer te worden
 • Keuzes maken om de beste in mijn vakgebied te worden
 • Dit lijstje kan natuurlijk een paar pagina’s lang worden

Wat anderen vertellen over keuzes maken

Ik heb ook even opgezocht wat anderen over keuzes maken schrijven, neem bijvoorbeeld wat Wikipedia erover schrijft

Een keuze is het resultaat van een cognitief proces, waarbij de merites van meerdere keuzemogelijkheden tegen elkaar worden afgewogen. Een keuze resulteert in de selectie van een van de meerdere keuzemogelijkheden. Tijdens het selectieproces kunnen zich ook nieuwe keuzemogelijkheden aandienen.

Een keuzemogelijkheid is vaak een reële optie, die gevolgd kan worden door een bijbehorende actie. Een keuze voor een reisroute wordt bijvoorbeeld gemaakt op basis van de voorkeur om een bepaalde bestemming zo snel mogelijk te bereiken. In dat geval kan de te kiezen route worden afgeleid uit informatie over hoelang elk van de mogelijke routes in beslag neemt. Dit kan bijvoorbeeld door de mens worden uitbesteed aan een routeplanner. Als de voorkeuren complexer zijn, wanneer bijvoorbeeld ook het landschapsschoon een rol speelt in de te kiezen route, raken cognitie en gevoel meer met elkaar verweven en zal het minder gemakkelijk zijn om de te maken keuze aan computerprogramma’s of menselijke assistenten uit te besteden.

Keuzes maken ter sprake

Ik stel keuzes maken ter sprake omdat je keuzes maken op een hele positieve manier kunt gaan gebruiken. Stel jezelf eens de vraag als je helemaal vrij zou zijn van alle beperkingen die het leven jou zogenaamd heeft opgelegd. Wat zou je dan gaan doen? Een leuke vraag he!

Dat is ook een vraag die ik vaak stel aan mijn coachklanten en dan daar achteraan stel ik de vraag; Waarom doe je dat dan niet? ? Je krijgt dan hele verschillende reacties van mensen en meestal begint het met; Ja maar! Je hebt er ook mensen tussen die het echt wel weten en veel mensen kiezen vaak voor vrijheid! Ik zou helemaal vrij willen zijn! Om te doen en laten wat ik wil en hoe ik alles zo kan inrichten dat het overeenkomt met mijn verlangen.

Tijdens het coachen gaan we natuurlijk aan de slag met dit stuk, keuzes maken! Gezonde keuzes maken of keuzes maken die vrijheid opleveren. Vanaf je geboorte ben je helemaal vrij zonder belemmeringen en zonder blokkades. Dan begint het conditioneren, opvoeding, beïnvloeding door de omgeving, trauma’s, TV, reclame, Social media, noem maar op! Mensen worden beïnvloed om aan een bepaald beeld te voldoen. Ze willen dan ook graag voldoen aan dat bepaalde beeld. Helaas komt dan vaak niet overeen met hun natuurlijke aard en lopen ze op een gegeven moment vast! Ze hebben dan een rol aangenomen die niet overeenstemt met wie ze werkelijk zijn.

Ik maak mensen bewust dat ze met 1 keuze hun hele leven kunnen veranderen. Klinkt dat raar voor jou? Ik maak een keuze dat ik mij niet meer door jou wil laten manipuleren! Hoe is dat dan? Ik maak een keuze dat ik volledig mezelf ga accepteren! Het zal niet makkelijk zijn maar ik ga het doen! Hopahh weer een gezonde keuze! Ik ga het doen! Durf jij die keuze te gaan maken en het te gaan doen!

Wat moet je eigenlijk gaan doen als je een vrije keuze hebt?

Ik zou eerst gaan kijken en voelen wat jou passioneert in het leven! Vaak is dit een onderdeel van een verlangen wat in je leeft! Daarna zou ik met jou aan de lag gaan met welke waarden er in jou zitten! Ik ben oprecht! Ik ben eerlijk! Ik ben liefdevol! Ik ben respectvol! In de bewustwording gaan we dat gelijk spiegelen en dan zeg ik. Ben je dan eerlijk naar jezelf toe! Ben je dan oprecht naar jezelf toe! Ben je dan ook liefdevol naar jezelf toe! Meestal moet dit even op zijn plek vallen!

Als je daarna verteld dat je passie en je eigen waarden de basis kan zijn voor jouw keuzes. Dat je iedere keuze maakt op basis van een waarde en jouw passie dan kom je in een levensstroom terecht die overeenstemt met jouw verlangen. Ik maak een keuze van zelfliefde en creativiteit bij dit probleem! Dan geef je ruimte aan jezelf en kies je dus voor je vrijheid, ongeacht wie er voor je staat. Als je dan begint met allerlei hersenspinsels en scenario’s ben je er alweer uit. Het is oefenen, oefenen en blijven oefenen. Volharden om de keuzes te maken vanuit je passie en de waarden die je hanteert.

Zo kun je dat ook makkelijk gaan doen met het maken van keuzes voor een goede gezondheid. Ik kies vanuit zelfliefde en respect voor mezelf geen friet maar een gezonde salade!

Zichtbaar maken van hoe jij het beste keuze kan maken

Tijdens mijn coachtrajecten maak ik vaak gebruik van een holistische tool een potentieel analyse waarin zichtbaar wordt hoe jij in elkaar zit en hoe jij de beste keuzes kan maken. Wat wordt er dan zichtbaar gemaakt. Lees meer over deze analyse.

WAT IS EEN POTENTIEEL ANALYSE?

Hoe jij beslissingen maakt, en op welke manier je dat het beste kunt doen, is een waardevol inzicht. Door een potentieel analyse te laten maken, krijg je veel informatie over je persoonlijkheid. Het is echte zelfkennis die jou inzichten geeft hoe jij werkelijk in elkaar zit, bijvoorbeeld qua energie. Je krijgt inzichten hoe jij emotioneel reageert, en hoe jouw talenten en eigenschappen bijdragen om een leven met voldoening te creëren. Met deze kennis kun je dingen op de juiste manier veranderen, om zo weer aansluiting te vinden in je leven.

VOOR WIE IS DE POTENTIEEL ANALYSE?

In het leven heb je bepaalde keuzes gemaakt, die je in een bepaalde richting hebben meegenomen. Soms is dat bewust gegaan, in andere opzichten kan het meer onverwacht geweest zijn. Of onbewust. Het kan zijn dat je huidige leven niet helemaal aansluit bij jouw persoonlijke talenten en verwachtingen. En misschien heb je daarom het gevoel dat je nooit helemaal gelukkig bent, een knagend gevoel dat er iets mist

De basis van de analyse

Deze methodiek komt vanuit de stroming ‘Human Design’. Deze bekende filosofie is gebaseerd op genetische wetenschap en oude wijsheden Kwantumfysica, Astronomie, Biochemie, Genetica, I-Tjing, Astrologie, Chakra-leer en Kabbala.

Ik gebruik deze methodiek tijdens mijn coachtrajecten, bijvoorbeeld het coachtraject potentieel, maar je kunt hem ook los bestellen met een coachsessie van 2 uur om het aan je uit te leggen.

IN DE POTENTIEEL ANALYSE STAAT:

 • Je sterke (onbewuste) kanten en je (onbewuste) beperkingen.
 • Type en persoonlijkheid, hoe zit jouw persoonlijkheid in elkaar en wat zijn belangrijke voorwaarden in jouw leven om de koers te bepalen.
 • De voor jou beste beslisstrategie; we nemen per dag vele besluiten die ons door de dag leiden. Dit gaat met name over hoe jij voor jezelf de beste besluiten neemt. Niet vanuit emotie, maar gekoppeld aan je authentieke persoonlijkheid. Hoe inspireer jij jezelf en je omgeving.
 • Jouw persoonlijke eigenschappen en talenten gekoppeld aan je authenticiteit. Deze sturen jouw potentieel aan, dit is het geheel van wie jij bent. Want jij bent immers “Totaal”
 • Hoe kun je het beste jouw levensenergie gebruiken. Ieder mens heeft een uniek energiesysteem waarin duidelijk wordt hoe jouw specifieke levensenergie werkt. Je kunt jezelf voorbijlopen door niet te luisteren naar je lichaam, of in je kracht blijven door wel te luisteren naar je eigen energiesysteem.
 • Er staan unieke sleutels in over je persoonlijkheid, specifieke kenmerken over jou als persoon. Zaken die voor jou belangrijk en van toegevoegde waarde zijn om werkelijk jezelf te kunnen zijn.

Dit gaat over een stukje dieper level of awareness en het is steeds fascinerend om te zien hoe mensen daadwerkelijk in elkaar zitten. Je kunt hiermee vanuit ene bepaalde basis jezelf ontwikkelen en hoe jij de beste keuzes kunt maken die jouw leven de juiste inhoud geven.

Groet Marko

Keuzes maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven