EQ is niet hetzelfde als IQ
Een emotionele intelligentie test is een assessment waarbij de emotionele patronen in kaart gebracht worden.
Een emotionele intelligentie test is een assessment waarbij de emotionele patronen in kaart gebracht worden. Ik ben als coach officieel geaccrediteerd om deze test af te nemen.
Emotionele intelligentie, EQ, is de laatste jaren steeds meer een belangrijke factor geworden om mensen te coachen, te ontwikkelen en te werven.
EQ is een combinatie van ‘aangeboren’ en ‘aangeleerd’. Met het volwassen worden doen wij voortdurend levenservaring op. EQ stabiliseert rond het 30ste levensjaar maar is tot op hogere leeftijd ontwikkelbaar. Door ingrijpende gebeurtenissen kan je EQ wel veranderen. Ouder en rijper worden, heeft wellicht geen weerslag op deze emotionele intelligentie test antwoorden, maar het kan ons zelfbewustzijn over de eigen EQ vergroten.
IQ stabiliseert rond het 18e levensjaar. Zijn mensen gezond, dan blijft de intelligentie tot na het 65ste levensjaar behoorlijk stabiel. Rond het 75ste levensjaar begint de achteruitgang: mensen gaan dan meetbaar slechter presteren op IQ tests. Om deze reden zijn volwassenen van alle leeftijden redelijk goed direct met elkaar vergelijkbaar.
Wat is emotionele intelligentie?
Het vermogen om evenwicht te vinden tussen verstand en emotie door:
- Het hebben van een zelfbewuste houding
- Emoties van anderen te interpreteren
- Gedrag aan te passen
- Zelfmotivatie
- Doorzettingsvermogen te tonen in frustrerende situaties
- Impulsbeheersing
- Stemmingen te beheersen
- In te leven in anderen
- Stressbeheersing
- Optimisme te tonen – de hoop niet opgeven
Trekken versus Capaciteit bij emotionele intelligentie
Het concept Emotionele intelligentie won extreem aan populariteit in de jaren 1990 en onderzoekers waren erop gebrand om een manier te vinden om dit pas gedefinieerde nieuwe psychlogisch concept te meten.
De verschillende EI-metingen kunnen in twee grote categorieën ondergebracht worden.
Trekken – Beziet de mens in de samenhang van een serie trekken, waardoor een genuanceerd beeld wordt geschetst. Er zijn geen goede of foute antwoorden.
Capaciteit – Wordt gemeten d.m.v. tests ter bepaling van prestatieniveaus. Doorgaans zijn ze tijdsgebonden en zijn de antwoorden die kunnen worden gegeven juist of onjuist.
Trekken: hier wordt EI als een verzameling persoonlijkheidskenmerken beschouwd die gemeten wordt met een vragenlijst waarbij men zichzelf beoordeelt. Dergelijke vragenlijsten vragen om naar jezelf te kijken en een score te geven aan je eigen capaciteiten over allerlei emotionele eigenschappen, b.v. ‘empathie’.
Capaciteit: hier wordt EI als een cognitieve vaardigheid beschouwd die meetbaar is met een niveautest met goede en foute antwoorden, b.v. welke emotie is te zien bij deze persoon: blijheid, jaloezie, boosheid
Emotionele intelligentie test
Deze emotionele intelligentie test assessment geeft Inzicht in iemands emoties ten opzichte van anderen op het werk
- Emotioneel intelligente kandidaten werven
- Effectieve communicatie toepassen
- Managementvaardigheden verfijnen
- Betrokkenheid en loyaliteit bevorderen
- Inzicht krijgen in de emoties van werknemers en hoe ze omgaan met relaties
Een Trait Emotional Intelligence Questionnaire (TEIQue) meet 15 emotionele kenmerken over welzijn, zelfbeheersing, emotionaliteit en sociabiliteit.
Emotionele intelligentie
Inzicht in iemands emotionele intelligentie biedt krachtig inzicht in zijn of haar emotionele kijk op de wereld en de manier waarop hij of zij omgaat met de emoties van anderen.
Gedetailleerde rapporten
Krijg inzicht in de sterke en zwakke punten van mensen, in de manier waarop ze met stress omgaan, hoe goed ze nieuwe relaties aangaan en in welke mate ze zichzelf motiveren en aanpassen.
Geen goede of foute antwoorden tijdens deze emotionele intelligentie test
Er is geen goede of foute manier om emotionele intelligentie te gebruiken. De verschillende scores hebben allemaal zowel positieve als negatieve implicaties, die in de rapporten worden uitgelegd.
Veel verschillende toepassingen
De TEIQue emotionele intelligentie test wordt voor een aantal doeleinden gebruikt, zoals beoordelingen, leiderschapstraining, werk- en life coaching, talentontwikkeling, het meten van het moreel van medewerkers, teambuilding, werving en selectie en nog veel meer.
Emotionele intelligentie Assessment informatie
- Assessmenttype: Emotionele intelligentie test
- Vorm: 153 vragen
- Tijd om te voltooien: 30 minuten
- Vereiste training: TEIQue-accreditatie
Validatie: Geregistreerd bij de British Psychological Society en gecontroleerd op technische criteria die vastgesteld zijn door de Europese F
De Trait Emotional Intelligence Questionnaire (TEIQue, uitgesproken als tie-kjoe) is ontwikkeld en wordt voortdurend geactualiseerd door K.V. Petrides, PhD, in zijn London Psychometric Laboratory (www.psychometriclab.com), momenteel gevestigd in University College London (UCL).
De TEIQue is gebaseerd op de theorie over emotionele intelligentie (trait EI) van K.V. Petrides, die uitgaat van een constellatie van emotionele zelfpercepties op de lagere niveaus van persoonlijkheidshiërarchieën. Trait EI biedt een volledige op rationalisatie van de affectieve aspecten van de persoonlijkheid, wat wil zeggen dat het de emotionele wereld van de persoon volledig beoordeelt.
Naast andere psychologische kenmerken beoordeelt deze emotionele intelligentie test, TEIQue, hoe wij denken over onze emotionele vaardigheden (bijvoorbeeld hoe goed we denken te zijn in het identificeren, begrijpen en beheersen van onze eigen emoties en die van anderen). Dit zijn sterke voorspellers van een opmerkelijk scala aan gedragingen en prestaties. Veel daarvan zijn van essentieel belang op de werkplek (werkprestaties, werktevredenheid, werkstress, leiderschap, gedrag binnen de organisatie, betrokkenheid bij de organisatie, teamwerk enzovoorts).
Emotionele intelligentie test vorm
Deze emotionele intelligentie test assessment, TEIQue, is een vragenlijst op basis van zelfrapportage. Deelnemers geven aan in welke mate ze het eens zijn met 153 unieke stellingen op een Likert-schaal van 1-7 (1 staat voor ‘helemaal niet mee eens’ en 7 staat voor ‘helemaal mee eens’).
Na een audit op technische criteria door het European Standing Committee on Tests and Testing, onderdeel van de European Federation of Psychologists’ Associations, is de TEIQue geregistreerd bij de British Psychological Society (BPS).
Emotionele Intelligentie ‘Emotionele Intelligentie’ is een relatief nieuwe term. Sinds de twintiger jaren zijn er diverse psychologen die erkennen dat mensen over meer intelligentie-aspecten beschikken dan uitsluitend cognitieve intelligentie. De term ‘Emotionele Intelligentie’ werd in 1990 bedacht door Peter Salovey en Jack Mayer.
Zij definieerden het als: ‘Emotionele intelligentie is het vermogen je eigen emoties en emoties van anderen waar te nemen, emoties en emotionele betekenis te begrijpen, emoties te reguleren en te gebruiken om jouw denken en handelen te leiden.’
Praktische definitie van Emotionele Intelligentie Emotionele Intelligentie (EI) is een verzameling van persoonskenmerken die mensen kunnen helpen om sociale of emotionele situaties en interacties met anderen in te schatten. Het belang van emotionele intelligentie is toegenomen, doordat onze werkomgeving complexer is geworden.
Het begrijpen van je eigen emoties en die van anderen is van belang in elke situatie. Het helpt onszelf en anderen te begrijpen in termen wat we nodig hebben, wat anderen nodig hebben. Maar ook het (h)erkennen en hanteren van eigen sterkten en aandachtspunten en die van anderen
Beschrijving van de vier factoren en definitie van de 15 facetten die we gaan testen tijdens de emotionele intelligentie test assessment.
Welzijn
Deze factor omschrijft het algemeen welbevinden. De factor bestaat uit drie facetten:
Geluk: hoe tevreden en goed je jezelf voelt in de huidige omstandigheden.
Optimisme: hoe positief je naar de toekomst kijkt.
Eigenwaarde: hoe je jezelf waardeert, hoe tevreden je bent over wat je bereikt hebt in het leven.
Zelfbeheersing
Deze factor beschrijft hoe goed je externe druk, stress en impulsen reguleert. Deze factor bestaat uit drie facetten:
Emotiebeheersing: hoe goed je in staat bent je emoties onder controle te houden, zodat je rustig en gecontroleerd kunt blijven in moeilijke omstandigheden.
Impulsbeheersing: denk je na voordat je handelt, geef je toe aan impulsen of neem je snelle beslissingen.
Stressbeheersing: geeft weer in welke mate je om kunt gaan met druk en stress.
Emotionaliteit
Deze factor beschrijft hoe goed je emoties herkent en verwoordt, maar ook hoe je deze gebruikt om relaties met anderen aan te gaan en te behouden. Deze factor bestaat uit vier facetten:
Empathie: hoe goed je je kunt verplaatsen in het standpunt van anderen en of je rekening houdt met hun gevoelens.
Emotie perceptie: hoe goed je je eigen emoties en die van anderen herkent.
Emotie expressie: je vermogen om je emoties naar anderen te laten blijken. Relaties hoe gemakkelijk je goede relaties opbouwt en onderhoudt op het werk en daarbuiten.
Sociabiliteit
Deze factor beschrijft hoe sociaal je bent, hoe je met anderen omgaat en communiceert. Deze factor bestaat uit drie facetten:
Emotie management: hoe goed je in staat bent om de emoties van anderen te beïnvloeden.
Assertiviteit: in hoeverre je in staat bent je eigen mening kenbaar te maken en op te komen voor je eigen rechten.
Sociaal bewustzijn: geeft aan hoe je verschillende sociale situaties inschat en je hieraan aanpast.
Onafhankelijke facetten
Er zijn twee onafhankelijke facetten.
Aanpassingsvermogen: geeft aan in welke mate je je aanpast aan nieuwe situaties, omgeving en personen, en hoe je met deze veranderingen omgaat.
Zelfmotivatie: meet de mate waarin iemand in staat is zichzelf (intrinsiek) te motiveren.
Hoe gaat het in zijn werk
Na betaling krijg je een link de emotionele intelligentie test online te gaan doen. Nadat je de test hebt afgerond krijg je binnen 1 a 2 werkdagen een compleet rapport toegezonden.
Een voorbeeld rapportage kun je hier downloaden
Mogelijkheden
Je kunt deze emotionele intelligentie test separaat afnemen inclusief 90 minuten coaching om hem aan je uit te leggen. De kosten zijn 295 euro Exclusief BTW (356,95 euro inclusief BTW)
We kunnen hem bij mij op kantoor samen bespreken of online via ZOOM
Mocht je alleen de testen willen afnemen om bijvoorbeeld als HR-Tool mensen te kunnen begeleiden neem dan contact op, we gaan dan samen kijken om het beste voorstel voor je organisatie uit te werken.
De emotionele intelligentietest kun je ook gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling door hem toe te voegen tijdens een coachtraject potentieel. Hiermee krijg je ook snel inzichtelijk wat je emotionele balans is en wat eventuele blokkades zijn waar we specifiek aan kunnen werken.
Ben jij die empathische leider of juist de mentale. Hoe ontwikkel jij bijvoorbeeld het situationele leiderschap om steeds te kunnen wisselen van je leiderschap stijl. Tijdens een authentiek leiderschap coachtraject is het een prachtige ontwikkeltool om inzichten te krijgen in je emotionele patronen.
Mocht je verdere informatie willen of een test afnemen, neem dan contact op. Je kunt me ook een berichtje sturen via WhatsApp, zie button rechts onderaan.
Groet Marko