Jouw EQ bepaald voor een groot deel jouw succes!

Emotionele intelligentie, jouw EQ, bepaald voor een groot deel jouw succes in je leven. Het ontwikkelen van jouw EQ staat tijdens de coachtrajecten altijd centraal!

Ik vond dit thema vroeger al super interessant en ik heb er als coach zelfs een hele zoektocht van gemaakt. Jarenlang ben ik bezig geweest met allerlei theorieën, bewustwording en wijsheden. Ik heb hiermee een concreet plan van aanpak ontwikkeld om jou emotioneel intelligent te maken.

EQ, wat staat voor emotionele intelligentie of emotioneel quotiënt, zegt iets over hoe iemand omgaat met emoties van zichzelf en andere en hoe de desbetreffende persoon reageert in bepaalde situaties.

5 kenmerken van het EQ

In de loop der jaren zijn er diverse modellen ontstaat die allemaal een eigen definitie hebben van emotionele intelligentie. Over het algemeen zijn de modellen in de basis hetzelfde, maar de uitwerking hiervan kan wel degelijk verschillen. Vijf belangrijke eigenschappen zijn (Howard Gardner):

  1. Zelfkennis – Mensen met een hoog EQ zijn in staat om de eigen denkwijze, de(on) mogelijkheden van de eigen geest en van het lichaam te kunnen inschatten en daaruit een doordachte conclusies te trekken.
  2. Optimisme – Mensen met een hoog EQ zijn positief ingesteld over hun eigen mogelijkheden en staan stevig in hun schoenen.
  3. Kunnen afzien – Mensen met een hoog EQ zijn in staat om te denken op de langer termijn en naar dat doel toe te werken.
  4. Empathie – Mensen met een hoog EQ hebben de vaardigheid om zich in te leven in de gevoelens van een ander.
  5. Sociale vaardigheden – Mensen met een hoog EQ moet goed met de medemens om kunnen gaan, zowel bekenden als vreemden.

Een goede samenwerking tussen emotie en verstand is van groot belang om beslissingen te nemen in het leven. In de loop der jaren is gebleken dat mensen met een hoge emotionele intelligentie meer kans hebben op succes in het leven. EQ testen worden vaak gebruikt bij de selectie van personeel, men vindt namelijk dat naast kennis ook inlevingsvermogen belangrijk is voor het goed functioneren in een bedrijf.

Ieder mens kan zijn emoties omzetten in pure manifestatie. Achter de emoties heeft Ieder mens een uniek potentieel waarin zijn unieke talenten en eigenschappen liggen. Uitgaande van deze 2 factoren kan iemand een succesvol leven leiden.

Neem als voorbeeld keuzes maken.

Veel mensen leven met een dilemma om de juiste keuzes te maken? Ze hebben vaak een bepaald zelfbeeld gecreëerd op basis van al hun levenservaringen en verdwijnen hiermee in een grijs gebied van emoties en werkelijkheid! Het gevolg hiervan is dat je leven niet helemaal duidelijk is en jezelf op een negatieve manier positioneert! Apart is dit eigenlijk! Dat mensen door hun emoties niet tot bloei komen en ze steeds vasthouden aan iets wat ze vanuit het verleden gecreëerd hebben. Zodra je inzichten krijgt en bewust wordt van je eigen emoties zal je EQ alleen maar groeien.

Je leert met emotionele intelligentie om krachtige en duidelijke keuzes te maken die jouw leven of professionele carrière de juiste richting geven. Je leert jezelf hiermee centraal te zetten in de wereld en hoe jij hierin je authentieke rol inneemt als mens, geliefde, partner, familielid, leider, collega en medewerker.

Maak eens een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, ik ontmoet je graag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.